Harissa - ossstrooo


Męza poniosło z grzybami, a mnie z papryką.
Kupiłam kilogram ostrej, świeżej papryki chilli.
Mialam nadzieję, że kilka słoików zalatwi sprawę, jednak okazalo się, że wcale nie jest tak kolorowo.
Papryka jest piekielnie ostra, więc używamy do niej słoiczkow wielkości dużego przecieru pomidorowego.

Na poczatek harissa. Tunezyjska pasta z ostrej papryki.

Składniki:

  • 2 strąki słodkiej, czerwonej papryki
  • 10 strąkow ostrej czerwonej papryki
  • gruba sól (my daliśmy zwykłą)
  • 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 6 ząbkow czosnku
  • 1/2 lyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 lyzeczki kolendry
  • oliwa z oliwek


Wszystko razem wrzucamy do pojemnika i przecieramy blenderem na jednolitą masę.
My dodatkowo rozdzielilismy masę na słoiki i zapasteryzowalismy je :)

Idealna jako dodatek np. do tunczyka, chleba, mięs...itd
Ostry smak harissy łagodzi oliwa.

***

Kupiłam kolorową paprykę, więc nie mogliśmy sobie odmówić wariacji na temat harissy :)
Powstała więc harissa żółta (wszystkie składniki jak wyżej, tylko papryka żółta) oraz harissa pomidorowa (z dodatkiem przecieru - to ta bardziej czerwona na zdjęciu)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty