Rogaliki francuskie (croissant)

500g mąki
50g cukru
1 łyzeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
310 ml ciepłego mleka
300g masła (rozwałkowane między dwoma arkuszami pergaminu na prostokąt o grubości ok. 5mm, a potem schłodzony w lodówce)
1 jajo (do posmarowania )
ew. dżem


Sypkie składniki wymieszac ze sobą w dużej misce. W srodku zrobic zagłebienie i wlać mleko. Wyrobic miękkie ciasto. Zagniatać 5-10 min aż stanie się gladkie i elastyczne. Odłożyć do dużej, posmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objetości.

Wyjąc masło z lodówki, by zmięklo. Zagniatać ciasto prze minute i rozwałkować na obficie posypanej mąką stolnicy, tak by powstał prostokat o rozmiarach46x15cm

Maslo przełozyć na środek ciasta. Placek złożyc po obu bokach i rozwałkować, potem złożyć po drugiej stronie i znów rozwałkować. Powtórzyć to kilka razy.

Wycinać trójkąty ok 18(podstawa)x20cm(boki)

Lekko posmarować trójkąty jajkiem rozmąconym z mlekiem, zwinąć je w kształt rogalikow zaczynając od podstawy. jeszcze raz posmarować jajkiem.

Rogaliki ułożyć na posmarowanej maslem blasze i odstawić do wyrośnięcia.

Piec 15-20 min w nagrzanym do 200 st. piekarnikuż nabiorą złocistego koloru.



Komentarze

  1. wszystko tak smacznie wygląda, aż chce się zasiąść do Twojego stołu :) czekam na kolejne wpisy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty