Marynowane grzybki

Odkryłam ten przepis w tym roku. Jest rewelacyjny. Grzybki robi się szybko, w jednym garnku/patelni i wychodzą bardzo smaczne :) Testowałam na opieńkach, maślakach i podgrzybkach - wszystkie wyszły super.

Składniki:

grzyby - około 1 wiadra :)
1 szklanka octu
2 szklanki oleju
1/2 kg cebuli
1 łyzka cukru
sól i pieprz do smaku
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy

Grzyby dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie,obgotowane przepłukać zimną wodą i zostawić na całą noc na durszlaku do obcieknięcia.Cebulę podsmażyć na oleju do miękkości,żeby nie była złota tylko szklista i miękka,dodać grzyby i resztę składników i gotować na małym ogniu około 10 minut...gotujące wkładać do słoiczków,zamknąć dobrze. NIE PASTERYZOWAĆ!!!

do obiadu, sałatek, wędlin i mięs


Komentarze

Popularne posty