Bułki pszenne
Składniki:
750g mąki pszennej
100ml mleka
200ml wody
30g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu.
Do granka wlewam mleko, wodę i dorzucam miód. Całość podgrzewam, tyle, żeby mleko było letnie a miod ma się roztopić. W letnim mleku rozpuszczam drożdze. W misce mieszam mąkę z solą. Wlewam do mąki mleko ( z dodatkami), czasem trzeba dosypać mąki.
Ważne:
ciasta się nie wyrabia, ciasto w miesce miesza się tylko za pomocą szpatułki. Takie wymieszane ciasto nakrywam czystą sciereczka i odstawiam na półtorej godziny w cieple miejsce.
Po tym czasie posypuję stolnicę mąką, "wylewam" ciasto z miski na tą mąkę, i osypuję ciastą mąką z gory. Nożem odkrawam kawalki ciasta i układam na blasze formując bulki (nie gniotąc).
Piekę w piekarniku (200st) aż do zrumienienia.
Przed pieczeniem bułki można z góry posypać mozzarellą.
750g mąki pszennej
100ml mleka
200ml wody
30g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu.
Do granka wlewam mleko, wodę i dorzucam miód. Całość podgrzewam, tyle, żeby mleko było letnie a miod ma się roztopić. W letnim mleku rozpuszczam drożdze. W misce mieszam mąkę z solą. Wlewam do mąki mleko ( z dodatkami), czasem trzeba dosypać mąki.
Ważne:
ciasta się nie wyrabia, ciasto w miesce miesza się tylko za pomocą szpatułki. Takie wymieszane ciasto nakrywam czystą sciereczka i odstawiam na półtorej godziny w cieple miejsce.
Po tym czasie posypuję stolnicę mąką, "wylewam" ciasto z miski na tą mąkę, i osypuję ciastą mąką z gory. Nożem odkrawam kawalki ciasta i układam na blasze formując bulki (nie gniotąc).
Piekę w piekarniku (200st) aż do zrumienienia.
Przed pieczeniem bułki można z góry posypać mozzarellą.
Komentarze
Prześlij komentarz