Zupa z kasztanami - palce lizać


Kupilam kasztany. Za ich słodki smak dałabym się pociąć :)
Na jednym z blogów znalazlam przepis na zupę z nimi.
Ugotowałam... Przepadłam... Ciekawe jaka będzie reakcja rodziny...

Oto przepis:

16 kasztanow - obranych ze skorki
80 g boczku pokrojonego w paseczki
2 cebule posiekane
4 rzodkiewki biale pokrojone w słupki - nie dalam
4 marchewki pokrojone w slupki
1 por, biala część posiekana
1,5 l bulionu
liść laurowy, goździk, sól, pieprz
20ml śmietanki - u mnie jogurt
30 g masla


1. Zblanszowalam kasztany - dosłownie 2 min
2. W garnku podsmażylam połowę boczku (40g), potem wrzucilam kasztany, cebulę, por i marchewkę. Wszystko razem podsmażalam przez kilka minut, po czym zalalam wodą i gotowalam 15 min.
3. Odcedzilam warzywa, do wywaru dodalam caly bulion, dodalam przyprawy i gotowałam 10 min na małym ogniu
4. Wrzucilam warzywa do wywaru i pogotowalam razem jeszcze 5 min.
5. Reszte boczku pokroic w kosteczke i podsmażyć

Zupe podawać zabieloną śmietanka i posypaną boczkiem.

Komentarze

  1. takiej zupy to na pewno nie jadlam! nawet nie wiedzialam, ze kasztany mozna u nas dostac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupilam w dużym sklepie z ptaszkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty