Chilli marynowana



Takiego cuda jeszcze u nas nie było. Zapasteryzowaliśmy chilli :)



Składniki:


  • ok 1 kg ostrej papryki
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 listki laurowe
  • 1 lyżeczka gorczycy
  • 1 lyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 lyżeczki pieprzu czarnego
Dodatkowo do każdego słoika:


  • po kilka ząbków czosnku.
  • oliwa z oliwek
Rozpuścilismy we wrzątku cukier i sól, dodaliśmy ocet, listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Gotowaliśmy zalewę ok 10 min. Po tym czasie należy ją odrobinę przestudzić (do ok. 80.stC )


Umytą paprykę wlozyliśmy w calości (z nasionami) do słoików. Mąż odciął tylko ogonki. Do każdego słoika dać po kilka ząbków czosnku, zalać zalewą i na górę dać po 2 łyżki oliwy.

Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 10 min

Komentarze

  1. nie jadlam takiej - tzn domowej. Ciekawe, czy ona ma taki smak, jak te, co czasem sa dodwane do pizzy?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też jeszcze nie jadłam tej domowej... :) Pierwszy raz ją robilismy. Mąż, miłośnik "żyletek" w jedzeniu ugryzl kawałek świeżej i poleciał po chleb. Jak potem stwierdził "mózg ucieka od kubeczków smakowych" ;) Podejrzewam więc ze będzie o wiele mocniejsza niz te na pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty