Pierogi z kapustą, grzybami i mięsem

Naszło mnie dziś na to danie. Miałam z wczorajszego obiadu kawałki mięsa wieprzowego (w sosie) i zamrożone grzyby. Świetnie sie nadały zamiast gotowanego mięsa i świeżych grzybow.


Farsz:

500g mięsa (wołowe lub wieprzowe)
250 g kapusty kiszonej
250 g grzybów
1 cebula
sól, pieprz


Ciasto do pierogów należy zrobić wg tradycyjnego przepisu (mąka+ żółtko +letnia woda).

Farsz:
Ugotowane mięso trzeba zmielić. Na patelni należy zeszklić cebulę i dodać do niej pokrojone na małe kawałki grzyby. Wszystko razem dusić kilka minut do miękkości. Kapustę pokroic i ugotować. Teraz są dwie szkoły:
1) grzyby, cebulę i kapustę wymieszać z mięsem w takim stanie jak jest.
2) grzyby, cebulę i kapustę przepuścić przez maszynkę i dopiero wymieszać z mięsem - tę preferuję.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.


Z ciasta wykrawać kółka (szklanką), nakładać farsz i zaklejać formując pierogi. Gotuje się je w lekko osolonej wodzie. Ja dodatkowo do wody wlewam jeszcze olej, by pierogi nie przywierały do dna i by się nie sklejały.


Mozna podawać okraszone zeszkloną cebulką. Pycha :)



Z tej ilości składnikow wyszło mi ponad 40 sporych pierogów.

Komentarze

Popularne posty